13 Nisan 2012

ÇİÇEK BAHÇEMİZ

Bu hafta anaokulumuzda "Arılar " konusunu işliyoruz.  Kanadını, balını, peteğini derken sıra geldi arı dansını öğrenmeye. Bunun için de bir sürü büyük çiçeğe ihtiyacımız vardı. Her öğretmenin iki çiçek yapmasına karar verdik
ve başladık çalışmaya. Ben yaptığım çiçeklerin kalıplarını ve yapım aşamalarını sizin için fotoğrafladım.  Öğretmen arkadaşlarımın  yaptığı çiçeklerin de fotoğraflarını çektim. Hepsi de birbirinden güzel. Ellerinize sağlık "Küçük Yıldızlar"ın marifetli öğretmenleri :))
İşte benim Gelincik çiçeğim  ve adını bilmediğim çiçeğim.
 Biraz sonra resimlerle yapım aşamalarını size anlatacağım. Ama önce öğretmen arkadaşlarımın da çiçeklerini görmenizi isterim.
İşte Dilek öğretmenin kumaş ve pamuktan yaptığı papatyası ve yapraklarını tek tek kesip kalemle  ucunu kıvırdığı gülü. Papatyanın ortasına büyük pullarla polenlerini yaptı.

Eda öğretmenin papatyası köpük tabaklarla yapıldı. Ortasına da turuncu renge boyadığı bir tabağı spiral şeklinde keserek yapıştırdı. Diğer çiçek ise grapon kağıtlarından yapıldı. Onun yapım ayrıntılarını Eda öğretmen kendi blogunda paylaşacaktır. Buradan bakabilirsiniz.

Ayten öğretmen gülünü karton şeritlerini sararak yaptı. Pembe-mor çiçeğini ise yarım daire şeklindeki kartonları iki ucundan katlayarak .

Ve Fatma öğretmenimizin Ayçiçeği ve lalesi. Ayçiçeğinin yaprakları tek tek kesilerek siyah dairenin altına yapıştırıldı. Laleyi ise 4 adet lale şekli kesip ortadan katlayarak birbirine yapıştırdı.

Çiçeklerin saplarını bir velimizin artık malzeme olarak gönderdiği kağıt rulolara yeşil karton  kaplayarak yaptık. Bu rulolar galiba kumaş toplarından çıkıyor, ama yine de çok emin değilim.
Çiçeklerimizin büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olmanız için şu fotoğrafa bakmanız yeterli:
Şimdi gelelim benim çiçeklerimin yapım aşamalarına
Gelinciğin kalıpları
5 adet kırmızı yaprak kesip ortadaki çizgiden kesiyoruz ve iki köşeyi üst üste yapıştırıyoruz. Böylece yapraklar kıvrımlı oluyor.
5 adet sarı yaprak kesip aynı işlemi uyguluyoruz ve kırmızı yaprakların üstüne yapıştırıyoruz.
5 adet siyah yaprak kesip olduğu gibi sarı yaprakların üstüne yapıştırıyoruz.
Sıra geldi birleştirmeye. Yaprakları bir tarafı üste bir tarafı alta gelecek şekilde birleştiriyoruz. Ortaya kalıptaki siyah daireyi yapıştırıyoruz.
Bir sarı karton şeridini saçak saçak kesip sarıyoruz ve ortadaki polenleri yapıyoruz. Bu kısmın fotoğrafını maalesef çekmemişim ama çiçeğimin bitmiş halini gördüğünüzde ne demek istediğimi anlamışınızdır. Sapını takıp üstüne de 3-4 adet yaprak yapıştırırsanız çiçek hazır.

Diğer çiçeği yapmak için iki adet 25x25 cm  büyüklüğünde kareye ihtiyacımız olacak. Farklı renk olursa daha iyi olur. Önce ikiye sonra dörde katlıyoruz.

 
Son resimdeki gibi  çizip kesiyoruz.Aynı işlemi diğer kareye de uyguluyoruz.
Birisinin yapraklarını dışa doğru kalem yardımıyla kıvırıyoruz, diğerin yapraklarını sırayla ortadan ikiye katlıyoruz.
Bal peteği kağıdı kullanarak yarım daire şekli kesiyoruz. Çizgilerin dikey olmasına dikkat edin.

Sarı çiçeğin ortasına yapıştırıyoruz ve. . . . . . . . . . .  açıyoruz
Sarı çiçeği kırmızı çiçeğin  üstüne yapıştırıyoruz ve sapını takıyoruz. İstediğiniz şekilde yapraklar yapıp ekleyebilirsiniz.
Biraz uzun bir yazı oldu ama gösterilecek çok şeyimiz vardı bu gün. Sabırla okuduğunuz için teşekkürler.
Hoşça kalın.

2 yorum:

  1. Hocam emeğinize sağlık çok güzel çalışma hemen denemeye başlıyorum...

    YanıtlaSil
  2. Beğendiğinize sevindim. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil